Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Śledzie marynowane w aromatycznej mieszance naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, suszonych pomidorów i mozzarelli. Nośnikiem wszystkich smaków jest oliwa, która podbija smak wszystkich ziół. Moje śledzie przygotowałam z mrożonym czosnkiem niedźwiedzim, ale już niedługo przyjdzie wiosna i pojawią się świeże liście czosnku.

  • 20 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 solonych płatów śledziowych
    2 łyżki przyprawy do mozzarelli i pomidorów
    3/4 szklanki oliwy z oliwek
    2 łyżki wody
    2 łyżki soku z cytryny
    1 pęczek czosnku niedźwiedziego ok 6 liści
    1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    125 g twardej mozzarelli do sałatek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka śledziowa

Śledzie w oleju z czosnkiem niedźwiedzim i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Solone płaty śledziowe zalać świeżą zimną wodą z dodatkiem mleka w proporcji pół na pół. Odstawić na parę godzin, wymieniając płyn w połowie moczenia.  Osuszyć i pokroić w paski.Czosnek niedźwiedzi posiekać i dodać do śledzi razem z pokrojoną mozzarellą i suszonymi pomidorami.Przyprawę do pomidorów i mozzarelli wymieszać z wodą, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Ziołową mieszankę wlać do sałatki śledziowej i wymieszać. Odstawić na parę godzin, aby smaki się przegryzły. Podawać z pieczywem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować