Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą

4.5 (177 ocen)

  • 30 min

W mojej rodzinie mama była mistrzynią w przygotowaniu śledzi. Najczęściej były zalewane olejem lnianym lub rzepakowym. Ja do śledzi dodałam czerwoną cebulę i czosnek.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg matjasów
    5 dużych ząbków czosnku
    10 ziarenek czarnego pieprzu
    2 czerwone cebule
    1,5 szklanki oleju lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju lnianym z czosnkiem i czerwoną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledziowe zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny. Osączyć, pokroić na małe kawałki. Ząbki czosnku pokroić na cienkie plasterki, dodać do oleju lnianego wraz z ziarnkami pieprzu. Cebulę obrać, pokroić w plasterki, sparzyć wrzątkiem, osączyć na sitku, wystudzić. Kawałki śledzi przełożyć do miski, zalać olejem z przyprawami, przykryć cebulą, odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc. Śledzie osączone z marynaty podawać z kiszonym ogórkiem, kromką najlepiej razowego chleba.

Porady

1.do marynaty można dodać kolorowy pieprz 2.śledzie można namoczyć w mleku potem opłukać pod bieżącą wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować