Śledzie w oleju

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis na te śledziki jest w mojej rodzinie od lat. ( Przepis dla cierpliwych )

  • 30 min

Składniki:

  • - 16 śledzi solonych
    Zalewa:
    - 1 szklanka wody
    - 3-4 łyżki cukru
    - 10 ziaren ziela angielskiego
    - 4 liście laurowe
    - 8-10 ziaren pieprzu
    Dodatkowo:
    - 1/3 szklanki octu
    - 1 duża cebula

Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie opłukać i zalać wodą na 24 godziny. Po tym czasie wylać wodę i jeszcze raz je przepłukać.
  • 2. Zalewa: Wszystkie składniki na zalewę zagotować i ostudzić. Dodać ocet i wymieszać.
  • 3. Śledzie zwinąć i ułożyć ściśle na dnie słoika. Cebulę pokroić w talarki, sparzyć. Przekładać nią śledzie. Wszystko zalać zalewą i odstawić do lodówki na 2 dni. Podawać z olejem lub śmietaną.

Komentarze

Podobne przepisy