Na świątecznym stole nie może zabraknąć śledzi,a te które zrobiłam są w oleju i jednocześnie najprostsze z możliwych do przygotowania.
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
8 solonych płatów śledziowych
3 cebule
świeżo mielony pieprz
pieprz kolorowy w ziarnkach (ok 1/2 łyżeczki)
250 ml dobrej jakości oleju najlepiej tłoczonego na zimno
Śledzie w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety śledziowe zalać wodą i odstawić na 2-3 godziny.
Osączyć,pokroić w dzwonki i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
Cebulę pokroić w kosteczkę i przelać wrzątkiem.
2.W słoju układać na przemian śledzie i cebulę. Dodać ziarnka pieprzu,zalać olejem,słój zakręcić i odstawić do lodówki przynajmniej na jedną dobę by smaki się przegryzły.
Komentarze