Śledzie w masie cebulowo-paprykowej

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealna przekąska na śniadanie lub kolację. Danie dla smakoszy śledzi.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    70 dag płatów śledziowych
    2 duże cebule
    1 papryka czerwona
    1/2 szklanki oleju, najlepiej rzepakowego
    1 łyżka octu
    Przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie

Śledzie w masie cebulowo-paprykowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledziowe wymoczyć w wodzie przez 1/2 dnia, następnie odsączyć na durszlaku, pokroić na małe kawałki.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, paprykę wydrążyć i również pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać, dodać cebulę, dusić około 5 minut. Następnie dodać paprykę i smażyć całość około 10 minut. Na koniec dodać ocet i przyprawy. Wymieszać i smażyć około 2 minut. Wystudzić. Układać warstwami - śledzie, masę cebulowo-paprykową. Odstawić na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

Porady

Do śledzi można dodać paprykę konserwową, wtedy nie dodajemy octu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy