Śledzie w marynacie buraczanej z korzenną nutą

0 (0 ocen)

Aromatyczne śledziki marynowane na różowo :)

Składniki:

  • sok z buraków 2/3 szkl.
    woda ciepła do smaku
    ocet jabłkowy 2/3 szkl.
    sól do smaku
    sok pomarańczowy 1/2-2/3 szkl.
    cynamon mielony
    owoc jałowca
    goździki całe
    imbir świeży do smaku
    liście laurowe
    śledzie matjas 500 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śledzie w marynacie buraczanej z korzenną nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lql51d 1. Kulki jałowca i część goździków rozgnieść na grube kawałki w moździerzu. Śledzie opłukać, osączyć , na papierowych ręcznikach, pokroić w szerokie paski i układać warstwami w słoiku przesypując przyprawami i plasterkami imbiru.

    Wypełnić duży słoik tak, aby pozostało trochę miejsca na marynatę.

    Sok z buraków połączyć z sokiem pomarańczowym, octem jabłkowym, odrobią soli i miodem. Mieszać do rozpuszczenia przypraw i dolać tyle wody, aby marynata nie była zbyt kwaśna. Trzeba jednak pamiętać, że część smaku wchłoną śledzie i marynata nie może być zbyt słaba. Zalać śledzie.

    Na wierzch wsypać nieco zmielonego cynamonu i po 1-2 szt. całych przypraw. Słoik zakręcić i pozostawić kilka godzin w temp. pokojowej. Wstawić do lodówki na 5-7 dni.

Porady

Do marynaty można włożyć plasterki czosnku, drobno pokrojoną papryczkę chili, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo ziele angielskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować