Śledzie w kożuszku po rosyjsku

  • wyświetlono: 230 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Oryginalna warstwowa sałatka z Rosji. Podajemy ją w formie ryby, by była jeszcze bardziej apetyczna. W sam raz na piątkową kolację.

IMG-20140326-WA0017
  • 6 porcje
  • 20min
  • Łatwy

Składniki

5 ugotowanych ziemniaków
2 ugotowane marchewki
3 ugotowane buraki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 cebula
250 g śledzi
Majonez

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie w kożuszku po rosyjsku

  • 1. 1 warstwa - ziemniaki starte na tarce o grubych oczkach.
  • 2. 2 warstwa - śledzie pokrojone w paseczki.
  • 3. 3 warstwa - majonez.
  • 4. 4 warstwa - cebula pokrojoną w kostkę.
  • 5. 5 warstwa - jajka pokrojone w kostkę.
    Uwaga! Zostawimy żółtko do dekoracji
  • 6. 6 warstwa - majonez.
  • 7. 7 warstwa - buraki starte na tarce o grubych oczkach.
    Uwaga! Zostawiamy jednego buraczka do dekoracji.
  • 8. Dekoracja:
    Marchew kroimy w plasterki i układamy w kształt łusek.
    Z czerwonych buraków (lub pomidora) tworzymy płetwy i ogon.
    Możemy użyć ketchupu i żółtko by zrobić pyszczek.
    Smacznego!

Porady

Najlepiej zostawić na noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaJajkacebulaSałatkamajonezziemniakiśledzieWielkanocpomidorbez mięsamarchewżółtkogotowanepokrojoneczerwone burakipiątekPostRosyjska kuchniastarte
 

Komentarze

Podobne przepisy

Śledzie w sosie tatarskim

Dodane przez: czarrna

Śledzie w sosie tatarskim

Na święta lub przyjęcie :)

image-21r1087

Dodane przez: Mniam1

Śledzie w wiosennym twarożku

Śledzie Matjasy zatopione w roztartym...

Śledzie po kaszubsku

Dodane przez: Gregorhspeed

Śledzie po kaszubsku

Tradycyjna sałatka śledziowa pochodząca...

Śledź w śmietanie

Dodane przez: joanna30

Śledzie w śmietanie

Pyszne danie wigilijne ale również...

Śledzie w ziołach

Dodane przez: Skotka

Śledzie w ziołach

Zima to taka pora roku, gdy śledzie...

Śledzie w sosie pomidorowym.

Dodane przez: Ejszetka

Śledzie w sosie pomidorowym

Pyszne i łatwe w przygotowaniu.