Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami.Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko.

  • 40 min

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych a'la matiasów
    3 łyżki oleju
    1 łyżka miodu wielokwiatowego
    1 duża cebula
    1 -2 sztuki goździka
    4 łyżki konfitury śliwkowej
    50 ml czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka suszonych wiśni
    Sól do smaku
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Dania główne Wina

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki.

    Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki się przegryzły.
    Podajemy na świąteczny stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Goździki Śledzie Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować