Śledzie o delikatnym smaku pomidorowym, idealne na śniadanie. Lekka i smaczna przystawka .
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
½ kg płatów śledziowych bez skórki
3 cebule
½ szklanki oleju rzepakowego
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka miodu
Pieprz w ziarnkach, liść laurowy
Śledzie w delikatnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: płaty śledziowe zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny. Osączyć, pokroić na średnie kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, delikatnie zeszklić, dodać miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, przyprawy(10 ziaren pieprzu, pokruszony listek laurowy), wymieszać, całość dusić około 5 minut na wolnym ogniu, schłodzić. Śledzie ułożyć w misce, przykryć powstałym sosem z cebulą, odstawić na minimum 12 godzin do lodówki aż śledzie przejdą aromatem pomidorowym.
Porady
1 zamiast soku z cytryny można dodać ocet, ale śledzie nie będą delikatne ale kwaskowe.
Komentarze