Śledzie w delikatnym sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie o delikatnym smaku pomidorowym, idealne na śniadanie. Lekka i smaczna przystawka .

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg płatów śledziowych bez skórki
    3 cebule
    ½ szklanki oleju rzepakowego
    3 łyżki soku z cytryny
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka miodu
    Pieprz w ziarnkach, liść laurowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sok Przystawki

Śledzie w delikatnym sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledziowe zalać zimną wodą, odstawić na 3-4 godziny. Osączyć, pokroić na średnie kawałki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Na patelnię wlać olej, dodać cebulę, delikatnie zeszklić, dodać miód, sok z cytryny, koncentrat pomidorowy, przyprawy(10 ziaren pieprzu, pokruszony listek laurowy), wymieszać, całość dusić około 5 minut na wolnym ogniu, schłodzić. Śledzie ułożyć w misce, przykryć powstałym sosem z cebulą, odstawić na minimum 12 godzin do lodówki aż śledzie przejdą aromatem pomidorowym.

Porady

1 zamiast soku z cytryny można dodać ocet, ale śledzie nie będą delikatne ale kwaskowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Śledzie Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować