Śledzie w cytrynie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zaproś do swojej kuchni przepyszne i oryginalne śledziowe potrawy, które będą wspierały Twoją odporność – ryby zawierają bowiem kwasy omega–3 i omega–6, które pomogą Ci przetrwać zmienną pogodę.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beczka śledzi – filety z olejem wiejskim SEKO 550 g
    6 cytryn
    Średnia cebula czerwona
    Garść suszonych śliwek
    80 g pestek słonecznika
    Świeżo zmielony, czarny pieprz
    Natka pietruszki

Śledzie w cytrynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Myjemy cytryny i sparzamy je gorącą wodą. Z jednej strony delikatnie przycinamy, aby stały stabilnie. Z drugiej odcinamy „kapelusze” tak, aby można było wydrążyć miąższ. „Kapelusze” zostawiamy do ozdoby, ostrym nożem wydrążamy środek cytryn, miąższ trzech z nich wykorzystamy do śledziowego farszu.
  • 2. Następnie filety śledziowe SEKO, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji. W międzyczasie prażymy pestki słonecznika na rozgrzanej patelni. Wszystkie składniki łączymy, doprawiając do smaku czarnym pieprzem. Całość wkładamy na dwie godziny do szczelnie zamykanego pojemnika, aby wszystkie smaki się połączyły.
  • 3. Teraz wystarczy przełożyć farsz do wydrążonych cytryn – dekorujemy je listkami natki pietruszki i przykrywamy „kapeluszami”.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy