Śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczna przystawka ze śledzi i suszonych śliwek. Jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a efekt zachwyca.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 8 marynowanych śledzi
    2) 6 cytryn
    3) średnia cebula czerwona
    4) garść suszonych śliwek
    5) 80 g pestek słonecznika
    6) pieprz czarny świeżo mielony
    7) natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Przystawki Pesto

Śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Każdą cytrynę z jednej strony odcinamy tak, aby można ją było postawić, a z drugiej odcinamy koniec tak, aby można było wydrążyć miąższ (końcówki pozostawiamy do dekoracji). Z cytryn za pomocą ostrego noża wydrążamy miąższ. Miąższ z trzech cytryn drobno kroimy.
  • 2. Filety śledziowe, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
  • 3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 4. W misce łączymy śledzie, cebulę, śliwki, pestki słonecznika oraz pokrojone cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Następnie zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
  • 5. Każdą cytrynę napełniamy śledziowym farszem, dekorujemy natką pietruszki oraz odciętą końcówką cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pestki Śledzie Suszone śliwki Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować