Śledzie w cytrynie z suszonymi śliwkami i pestkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cytryny myjemy i sparzamy gorącą wodą. Każdą cytrynę z jednej strony odcinamy tak, aby można ją było postawić, a z drugiej odcinamy koniec tak, aby można było wydrążyć miąższ (końcówki pozostawiamy do dekoracji). Z cytryn za pomocą ostrego noża wydrążamy miąższ. Miąższ z trzech cytryn drobno kroimy.
2.Filety śledziowe, cebulę i suszone śliwki kroimy w drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy, pozostawiając kilka listków do dekoracji.
3.Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
4.W misce łączymy śledzie, cebulę, śliwki, pestki słonecznika oraz pokrojone cytryny i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i delikatnie mieszamy. Następnie zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Komentarze