Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szukacie pomysłu na szybką i oryginalną w smaku przystawkę? Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem są idealną propozycją. Pyszne filety śledziowe w słodkiej, octowej zalewie w połączeniu z ostrym smakiem chrzanu tworzą duet idealny! Koniecznie musicie spróbować tego połączenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na śledzie:
    ◦10 filetów śledziowych ze skórą
    ◦2-3 łyżki chrzanu
    ◦1 jabłko
    ◦sól morska
    ◦pieprz czarny (młynek)
    ◦mąka żytnia do obtaczania
    ◦olej do smażenia

    Składniki na marynatę:
    ◦½ kopru włoskiego (fenkuł)
    ◦2 czerwone cebule
    ◦2 jabłka
    ◦3-4 liście laurowe
    ◦3-4 całe ziela angielskie
    ◦8-10 całych ziaren czarnego pieprzu
    ◦225 g cukru
    ◦300 ml octu 10%
    ◦300 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem 1. Przygotowanie śledzi:
    Śledzie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na każdy płat śledzia nakładamy trochę chrzanu i ok. 1 łyżeczki startych jabłek. Śledzie składamy na pół i oprószamy/obtaczamy w mące. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
  • Śledzie smażone z chrzanem, jabłkiem i fenkułem 2. Przygotowanie marynaty:
    Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, tak samo postępujemy z koprem włoskim. Jabłek nie obieramy, usuwamy tylko gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z palnika i dodajemy cebulkę, fenkuł i jabłka oraz pozostałe przyprawy. Odstawiamy na 10 minut. Marynatę jeszcze raz podgrzewamy.

    Usmażone śledzie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącą marynatą.

    Jak wystygną chowamy do lodówki.

    Śledzie są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Można je przechowywać w marynacie w lodówce ok. 4-5 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować