Śledzie smażone

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Coś dla miłosników ryb

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - surowe tuszki śledziowe (lub 9 mniejszych): 6 sztuk
    - jaja: 2 sztuki
    - mąka: 0.5 szklanki
    - bułka tarta do panierki: 0.5 sztuki
    - sól i pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    - zioła prowansalskie około: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 1 łyżeczka
    - olej do smażenia około: 0.25 szklanki

Śledzie smażone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie natrzeć sola, pieprzem i ziołami, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć je w mące a następnie panierować w rozmąconym jaju i tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak każdą smażona rybę. Przed przyprawieniem tuszki śledziowe można wyfiletować (ja właśnie tak zrobiłam). Składniki podałam na 3 porcje. Śledź ma swój specyficzny aromat, który jest wyczuwalny nawet po usmażeniu ale miłośnikom tej ryby nie powinno to przeszkadzać.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy