Śledzie smażone

  • wyświetlono: 375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Coś dla miłosników ryb

caroline1983
  • 3 porcje
  • Łatwy

Składniki

- surowe tuszki śledziowe (lub 9 mniejszych): 6 sztuk
- jaja: 2 sztuki
- mąka: 0.5 szklanki
- bułka tarta do panierki: 0.5 sztuki
- sól i pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
- zioła prowansalskie około: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- olej do smażenia około: 0.25 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Śledzie smażone

  • 1. Śledzie natrzeć sola, pieprzem i ziołami, skropić sokiem z cytryny. Obtoczyć je w mące a następnie panierować w rozmąconym jaju i tartej bułce i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać tak jak każdą smażona rybę. Przed przyprawieniem tuszki śledziowe można wyfiletować (ja właśnie tak zrobiłam). Składniki podałam na 3 porcje. Śledź ma swój specyficzny aromat, który jest wyczuwalny nawet po usmażeniu ale miłośnikom tej ryby nie powinno to przeszkadzać.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rybaobiadkuchnia polskabułka tarta do panierkisurowe tuszki śledziowe

Komentarze

Podobne przepisy

smażone kopytka

Dodane przez: Kasia84

Kopytka smażone

Kopytka przeważnie są takie "z...

Smażone matiasy

Dodane przez: JustKuchcik

Smażone matiasy

Filety wyszły bardzo aromatyczne.

Kalmary

Dodane przez: PolskaGotuje

Smażone kalmary

Za oknem jesień, a ja wspominam...

Smażone okonie

Dodane przez: smakmonika

Smażone okonie

Są zawsze chrupiące i smaczne.

smażone kartacze

Dodane przez: pati197799

Smażone kartacze

Miały być gotowane, a wyszły smażone...

Smażone żołądki drobiowe

Dodane przez: Beata12

Smażone żołądki drobiowe

Bardzo dobry obiad za niewiele

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE