Śledzie po żydowsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Przepyszny przepis mojej Mamy Wandy, który przechodzi z pokolenia na pokolenie już nie tylko z okazji Świąt Bożego Narodzenia, ale innych imprez okolicznościowych :)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 kg śledzi w oleju (typu matijas)
    słoiczek ogórków w occie
    słoiczek grzybków w occie
    1 średnia cebula

    słoiczek przecieru
    1 łyżka musztardy (wedle uznania)
    0,5 szklanki oleju

Śledzie po żydowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie jeśli zakupione były w całości, pokroić na plastry o szerokości ok 1,5-2 cm. Ogóreczki , grzybki i cebulę pokroić w średnią kosteczkę.

    Słoiczek przecieru łączymy z łyżką musztardy i z połową szklanki oleju. Całość miksujemy na średnich obrotach.

    Przygotowanym sosem polewamy wcześniej przygotowane śledzie i dokładnie mieszamy.

    Smacznego!

Porady

Najlepiej smakują schłodzone

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy