Śledzie po prowansalsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis na te śledzie wypatrzyłam w internecie, a że jestem wielbicielką śledzi, postanowiłam wypróbować.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a la matjas (miałam solone)
    3 średnie ogórki kiszone
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    olej rzepakowy

Śledzie po prowansalsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie po prowansalsku 1. Śledzie namoczyć w wodzie z mlekiem (pół na pół), minimum 5 godzin.
    W międzyczasie można wymienić wodę z mlekiem. Jeśli macie śledzie w oleju,
    to wystarczy moczyć godzinę.
    Ogórki pokroić w półplasterki, czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  • Śledzie po prowansalsku 2. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki.
    Na dno słoika (miałam 750ml) wyłożyć trochę ogórków z czosnkiem i posypać
    ziołami prowansalskimi. Na to wyłożyć część śledzi. Następnie znowu ogórki
    z czosnkiem, zioła prowansalskie i kolejną warstwę śledzi. Układać warstwami.
    Na górze powinny być ogórki z czosnkiem i ziołami.
  • Śledzie po prowansalsku 3. Wszystko zalać olejem. Wszystkie składniki powinny być przykryte olejem.
    Zakręcić słoik i wstawić na dwa, trzy dni do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy