Śledzie po piracku

4.5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kawałki ryby w towarzystwie niezwykle aromatycznej mieszanki warzyw to świetna propozycja dla fanów śledzika z papryką, marchwią, cebulą i ostrą papryką, które idealnie komponują się z nutą słodkości żurawiny. Ostro-słodkie śledzie to obowiązkowa pozycja imprezowego stołu.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g płatów śledziowych Matias
    2 małe czerwona cebule
    1 czerwona papryka
    1 marchew
    100g suszonej żurawiny

    Zalewa:
    300ml oleju rzepakowego
    1 łyżeczka rumu silver
    2 łyżki soku z cytryny
    1/2 łyżeczki chilli
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Śledzie po piracku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe odsączyć z zalewy i pokroić w paski o grubości około 1,5cm.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • 3. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę.
  • 4. Zalewa:
    Olej wymieszać z sokiem z cytryny, rumem i przyprawami.
  • 5. Wszystkie składniki przełożyć do miski, zalać zalewą i dokładnie wymieszać. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pstrąg po piracku

To może cię zainteresować