Śledzie po lwowsku

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Śledzie w każdej postaci są bardzo smaczne. Polecamy i te ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g solonych filetów śledziowych
    4 większe cebule
    150 g suszonych prawdziwków
    1 szklanka oleju słonecznikowego
    2 łyżki octu 10-procentowego
    3 liście laurowe
    sól
    pieprz

Śledzie po lwowsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie po lwowsku 1. Śledzie przełożyłem do miski, zalałem 2 l zimnej wody z dodatkiem octu. Odstawiłem na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączyłem i pokroiłem na dzwonka.
    Suszone prawdziwki opłukałem, przełożyłem do miski, zalałem wrzącą wodą. Gdy grzyby napęczniały wtedy je osączyłem i przepuściłem przez maszynkę z drobnym sitkiem.
    Cebule obrałem, pokroiłem w cienkie talarki. W szerokim rondlu ułożyłem warstwami : śledzie, cebulę i grzyby, doprawiłem każdą warstwę solą i pieprzem oraz pokruszonymi liśćmi laurowymi. Po ułożeniu wszystkich warstw zalałem śledzie oliwą. Dusiłem na bardzo małym ogniu przez godzinę. Tak przygotowane śledzie można podać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy