Śledzie po kaszubsku

4.49 (158 ocen)

  • 20 min

Bardzo lubimy śledzie, dlatego wciąż szukam nowych pomysłów na te zdrowe i smaczne rybki.

  • 20 min

Składniki:

  • 1000g śledzi typu Matijas
    400g cebuli
    500g passaty pomidorowej
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    30g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka octu balsamicznego
    ¼ szklanki oleju
    4 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    sól pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie namoczyć w wodzie. Cebulę pokroić w piórka, a marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek zmiażdżyć. Warzywa podsmażyć razem na oleju z dodatkiem liści laurowych i ziela. Gdy cebula zmięknie dodać passatę, przecier i ocet. Chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie połączyć zalewę ze śledziami. Zostawić na dobę w lodówce aby smaki się ze sobą połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować