Śledzie po kaszubsku

5 (157 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny świąteczny przepis na pyszne śledzie.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg płatów śledziowych solonych z wiaderka
    9 łyżek octu 10%
    6-7 cebuli
    25 łyżek oleju roślinnego
    15 suszonych śliwek
    6 kiszonych ogórków
    przyprawy: zmielony pieprz, 3 łyżki majeranku, 3 listki laurowy, 6 ziela angielskie, 2 łyżki cukru
    700 g koncentratu pomidorowego
    8-10 łyżek pikantnego ketchupu
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa Przekąski

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok 2-3 godziny. Następnie osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
  • 2. Cebule obrać i pokroić półplasterki. Zeszklić na 6 łyżkach oleju (przez ok. 10 minut). Następnie do cebuli dodać przyprawy: zmielony pieprz- dość sporo, majeranek, liście i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty.
    Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i cukier. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przygotowany sos dokładnie wymieszać z resztą oleju. Odstawić do wystudzenia.
    Układać warstwami w słoiku / szklanym lub glinianym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować