Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie ok 2-3 godziny. Następnie osuszyć i pokroić na 2 cm kawałki. Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
2.Cebule obrać i pokroić półplasterki. Zeszklić na 6 łyżkach oleju (przez ok. 10 minut). Następnie do cebuli dodać przyprawy: zmielony pieprz- dość sporo, majeranek, liście i ziele angielskie. Smażyć jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty.
Dodać posiekane suszone śliwki i smażyć na średnim ogniu przez ok. 2 minuty. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki, koncentrat oraz ketchup i cukier. Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć. Przygotowany sos dokładnie wymieszać z resztą oleju. Odstawić do wystudzenia.
Układać warstwami w słoiku / szklanym lub glinianym naczyniu na przemian ze śledziami wyjętymi z octu. Wstawić do lodówki na 2-3 dni. Smacznego :)
Komentarze