śledzie po kaszubsku

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna propozycja nie tylko na wigilijny stół

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    6 płatów śledziowych
    3 duże cebule
    5 kuleczek ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka octu
    0,5 szklanki oleju
    0,5 szklanki wody
    garść rodzynek
    sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy będzie miękka dodajemy zmieszany koncentrat z wodą, octem, zielem, liściem i cukrem. Wlewamy do cebuli, dodajemy rodzynki, sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Studzimy.
    Następnie mieszamy ze śledziami i przekładamy do słoików. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby przeszły między sobą smaki.

Porady

śledzie najlepiej smakują następnego dnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy