Śledzie po kaszubsku

4.49 (141 ocen)

  • 2 godz.

Są bardzo dobre, moja rodzina się nimi zajada

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg śledzi np. Matyjasy
    ½ kg cebuli
    Mały koncentrat pomidorowy
    15 łyżek ketchupu pikantnego
    1 łyżka cukru
    Szczypta soli, pieprzu, papryki słodkiej
    Szklanka oleju
    ZALEWA:
    2 ½ szklanki wody
    1 szklanka octu
    5 ziaren ziela angielskiego
    5 listków laurowych
    łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (141 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie opłukać, pokroić i zalać zimną zalewą i zostawić na 24h w lodówce (potem wylać zalewę)
    Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju, dodać koncentrat, ketchup, pozostałe składniki wymieszać i zostawić do ostygnięcia, wymieszać ze śledziami.
    Śledzie są najlepsze na drugi dzień jak wszystko się ze sobą "przegryzie".

Porady

Mieszanka z patelni musi być zimna żeby wymieszać ze śledziami. Do składników na patelni można dodać paczuszkę rodzynek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias Pomidor Śledzie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować