Śledzie po kaszubsku

4.5 (165 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nasza ulubiona przekąska rybna, która często gości na stole wigilijnym lub na innych uroczystościach. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych (matiasów)
    2 cebule
    2-3 ogórki kwaszone
    2 łyżki żurawiny suszonej
    1/4 szklanki oleju   
    2 płaskie łyżki cukru
    2 łyżki octu
    słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) 
    3 ziela angielskie
    3 listki laurowe 
    1 łyżka mielonej słodkiej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 2-3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu. W trakcie moczenia, wymieniać wodę, po czym wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka, a ogórka w kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając, aż się lekko zeszli, po czym zalać połową szklanki wody, aby zmiękła. Posypać cukrem i smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, koncentrat, mieloną paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Na końcu dorzucić rodzynki i ogórki kwaszone. Chwilę poddusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zalewę całkowicie wystudzić (śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność).
  • 3. Płaty pokroić na ok. 3-4 cm kawałki i delikatnie przemieszać z sosem z dodatkami, po czym przełożyć na półmisek. Odstawić do lodówki (na min 1 dzień). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować