Nasza ulubiona przekąska rybna, która często gości na stole wigilijnym lub na innych uroczystościach. Najlepiej przygotować śledzie przynajmniej dzień, dwa przed podaniem.
Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety zalać zimną wodą i moczyć ok. 2-3 godziny, najlepiej w chłodnym miejscu. W trakcie moczenia, wymieniać wodę, po czym wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w piórka, a ogórka w kostkę.
2.Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając, aż się lekko zeszli, po czym zalać połową szklanki wody, aby zmiękła. Posypać cukrem i smażyć jeszcze ok. minuty. Dodać ocet, ziele, listki laurowe, koncentrat, mieloną paprykę i dusić pod przykryciem kilka minut. Na końcu dorzucić rodzynki i ogórki kwaszone. Chwilę poddusić, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zalewę całkowicie wystudzić (śledź przełożony ciepłą marynatą zmięknie i straci jędrność).
3.Płaty pokroić na ok. 3-4 cm kawałki i delikatnie przemieszać z sosem z dodatkami, po czym przełożyć na półmisek. Odstawić do lodówki (na min 1 dzień). Smacznego!
Komentarze