Śledzie po Kaszubsku

5 (162 ocen)

  • 12 godz.

Rewelacyjne sledzie, przepis zaczerpnęłam od mojej mamy

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych
    3 cebule pokrojone w drobną kostkę
    Do śledzi przygotowujemy następującą zalewę:
    3,5 szkl.wody
    1 szkl.octu
    2 listki laurowe
    ziele angielskie
    pieprz w ziarnach

    Dodatkowo :
    4 duże cebule cienko pokrojone w piórka
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    troche ostrego ketchupu
    1/2 łyżeczki cukru
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zalewę zagotowujemy i wystudzamy.
    Śledzie kroimy w 3 cm paseczki i na przemian z cebulka układamy w 1l słoiku warstwami, zalewamy wystudzoną zalewą i władamy do lodówki na 12 godzin.

    Potym czasie Śledzie odcedzamy z zalewy i wrzucamy bez cebulki do miseczki.

    Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pokrojoną cebulę do zeszklenia. Dodajemy koncentrat, ketchup, cukier , sól i pieprz do smaku. Chwilę dusimy i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy do śledzi , mieszamy i chowamy do lodówki w celu przegryzienia>
    Włala:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować