Śledzie po japońsku

0 (0 ocen)

Śledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Prawdziwa ozdoba stołu.

Składniki:

  • 5 filetów śledziowych
    5 jajek
    1 puszka groszku
    1 czerwona cebula
    4 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy
    sól, pieprz, słodka papryka

Śledzie po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy.
  • 2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku.
  • 3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy odrobiną słodkiej papryki i dekorujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy