Śledzie po grecku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Śledzie lekko marynowane z dodatkiem marchewki, cebuli i rodzynek. Smaczne, łatwe do przygotowania i zaskakujące smakiem.

  • 30 min

Składniki:

  • • 250 g filetów ze śledzi - u mnie 4 sztuki Lisnera w oleju
    • 2 marchewki
    • 2 cebule
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1/2 szklanka rodzynek
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki octu
    • sól, pieprz do smaku
    • garść blanszowanych migdałów

Śledzie po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Marchewki obrać i ugotować al dente.
    • Cebulę pokroić w półkrążki i udusić na rozgrzanym oleju.
    • Dodać namoczone wcześniej rodzynki, miód i chwilę poddusić.
    • Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wymieszać z cebulą i rodzynkami.
    • Dodać ocet i zagotować całość.
    • Na koniec wymieszać ze śledziami pokrojonymi w paski i odstawić na kilka godzin.

Komentarze

Podobne przepisy