Śledzie po cygańsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Śledzie idealnie nadają się na imprezową przekąskę.

  • 2 godz.

Składniki:

  • śledzie matjas 6
    papryka czerwona 1
    cebula 1
    ketchup pikantny 4 łyżki
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    sól do smaku
    czarny pieprz mielony
    cukier 1/2 łyżeczki
    woda

Śledzie po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jeśli filety są od razu z cebulką. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na oliwie. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Dodajemy cukier i podsmażamy. Wlewamy tyle wody, aby zrobił się gładki sos. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Wystygnięty sos mieszamy z filetami, nakrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki. Filety są lepsze po dwóch godzinach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy