Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Od czasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże cebule
    3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy )
    2 łyżki rodzynek
    2 łyżki suszonej żurawiny
    2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    6 sztuk suszonych pomidorów
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    papryka słodka mielona do smaku
    1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory
    olej do smażenia
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Śledzie na zimno z cebulą i pomidorami suszonymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone pokrojone w paski, koncentrat pomidorowy, rodzynki i żurawinę, wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką, cukrem i przyprawą suszonymi pomidorami. Studzimy.
  • 2. Śledzie wyjmujemy z zalewy, osączamy je na sicie lub na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę lub paski. Następnie dodajemy do przestudzonej cebuli i dokładnie mieszamy. Śledzie wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby ,, przegryzły się.
  • 3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 4 porcje. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować