Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie śledzie w pomidorach, z duszoną cebulą i papryką to dobry pomysł na przystawkę podczas różnego rodzaju uroczystości.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • płaty śledziowe 1/2 kg
    papryka czerwona 2 szt
    cebula 3 szt
    olej rzepakowy 5 łyżek
    Pomidory krojone z puszki 1 puszka
    ocet winny 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    przecier pomidorowy 2 łyżki
    ziele angielskie całe kilka ziarenek
    papryka słodka mielona 1 czubata łyżka
    chili pieprz cayenne 1 płaska łyżeczka
    liście laurowe kilka szt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie na ostro pod pierzynką z warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe moczymy przez dwie godziny w zimnej wodzie. W tym czasie zmieniamy wodę przynajmniej jeden raz.
    Cebule kroimy w piórka, paprykę w paseczki. Dusimy warzywa na rozgrzanym oleju do momentu, aż staną się szkliste.
    Dodajemy przyprawy, pomidory w puszce, przecier oraz ocet winny i dusimy przez około 10 minut pod przykryciem. Zostawiamy do przestygnięcia.
    Kroimy śledzie na kawałki. W misce układamy śledzie na przemian z warzywami. Przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na minimum dobę, aby się całość się zamarynowała.

Porady

Do podanego czasu przygotowania należy dodać dobę, w czasie której śledzie będą się marynować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować