Śledzie na białoruską nutę

0 (0 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Śledzie na białoruską nutę swój smak zawdzięczają zdrowemu olejowi lnianemu. Najlepsze po kilku godzinach po przygotowaniu.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • 300 gramów filetów śledzi
    80 gramów białej cebuli
    2 łyżki białego pieprzu mielonego
    1-2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
    1 łyżeczka suszonego majeranku (opcjonalnie)
    200 ml oleju lnianego
    1 litr mleka do mamoczenia ( może być też zimna woda)

Śledzie na białoruską nutę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledzia namoczyć z zimnym mleku (60 minut). Po wyjęciu osuszyć, pokroić na 1,5-2 cm kawałki. Cebulę posiekać w piórka.
  • 2. Do słoika wkładać na przemian śledzie, które należy posypać pieprzem i majerankiem oraz ziarenkami zielonego pieprzu,cebulą, ponownie ułożyć śledzie i tak do wyczerpania składników. Całość zalać olejem lnianym, zamknąć.Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny. Podawać z pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy