Śledzie marynowane w koperku z sosem musztardowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo dobra potrawa na przystawkę, dietetyczna i zdrowa.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 1 opakowanie śledzi
    - twarożek śmietankowy 100 g
    - świeży koperek, sól do smaku
    - cukier 1 łyżeczka, pieprz
    - 1 burak
    - 2 łyżki musztardy
    - 2 łyżki jogurtu naturalnego
    - 1 łyżeczka miodu
    - sok z cytryny
    - kiełki do ozdoby lub inne świeże zioła

Śledzie marynowane w koperku z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w posiekanym koperku, cukrze, pieprzu i soli, najlepiej parę godzin lub całą noc. Twarożek mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Buraka gotujemy do miękkości i kroimy w cienkie plasterki. Sos - mieszamy musztardę(ostrą najlepiej) , jogurt naturalny, sok z cytryny i miód. Na talerzu układamy plastry buraka, na jednej połówce nakładamy twarożek, na to marynowanego śledzia i przykrywamy drugą połową. Polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.

Porady

Plastry buraka możemy rozłożyć na talerzu, zrobić carpaccio z buraka i na to rozłożyć śledzie i posypać ziołami. Zamiast buraka możemy użyć inne warzywa, gotowane lub grillowane, cukinia, bakłażany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy