Śledzie marynowane w koperku z sosem musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w posiekanym koperku, cukrze, pieprzu i soli, najlepiej parę godzin lub całą noc. Twarożek mieszamy z koperkiem, solą i pieprzem. Buraka gotujemy do miękkości i kroimy w cienkie plasterki. Sos - mieszamy musztardę(ostrą najlepiej) , jogurt naturalny, sok z cytryny i miód. Na talerzu układamy plastry buraka, na jednej połówce nakładamy twarożek, na to marynowanego śledzia i przykrywamy drugą połową. Polewamy sosem i dekorujemy kiełkami lub świeżymi ziołami.
Porady
Plastry buraka możemy rozłożyć na talerzu, zrobić carpaccio z buraka i na to rozłożyć śledzie i posypać ziołami.
Zamiast buraka możemy użyć inne warzywa, gotowane lub grillowane, cukinia, bakłażany.
Komentarze