Śledzie korzenne

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka przystawka nie tylko na Wigilijny stół.

  • 30 min

Składniki:

  • 3 filety śledziowe Matjas
    2 jabłka
    1 cebula
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki rodzynek
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki mielonych goździków
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

Śledzie korzenne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut aby napęczniały. Cebulę drobno posiekać i smażyć na 3-4 łyżkach oliwy aż zrobi się szklista. Dodać odcedzone rodzynki, cynamon i goździki i pozostawić do wystygnięcia.Śledzie pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekać.
    Z jabłek ze skórką wykroić 6 plastrów bez gniazd nasiennych, które będą pełniły rolę " talerzyków", pozostałe jabłko skroić w kostkę.Śledzie, jabłka, cebulę i rodzynki razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłożyć na " talerzyki".

Porady

Zamiast cynamonu i goździków można dodać przyprawy do piernika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy