Chciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika. Połączenie słonego śledzia i słodkiej żurawiny jest niesamowitą ucztą dla zmysłów !
15 min
Składniki:
8 matjasów
1 czerwona cebula
100 g żurawiny
olej
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
pieprz mielony
liście laurowe
Śledź z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki.
Komentarze