Śledź z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Chciałabym się dzisiaj podzielić z wami bardzo prostym i bardzo szybkim przepisem na śledzika. Połączenie słonego śledzia i słodkiej żurawiny jest niesamowitą ucztą dla zmysłów !

  • 15 min

Składniki:

  • 8 matjasów
    1 czerwona cebula
    100 g żurawiny
    olej
    ziele angielskie
    pieprz ziarnisty
    pieprz mielony
    liście laurowe

Śledź z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matjasy moczymy w wodzie. Długość moczenia zależy od tego, jak bardzo śledź jest słony. Warto po godzinie ukroić kawałek i sprawdzić jego słoność i w razie potrzeby wymienić wodę i pozostawić go na dłużej. Przygotowujemy litrowy słoik. Na jego dno wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, pieprz ziarnisty i dwa liście laurowe. Cebulę kroimy w cienkie pół-piórka. Śledzia dzielimy na niezbyt duże cząstki. W słoiku układamy kolejno warstwy śledź- żurawina - cebula. Po kolei - aż zapełnimy cały słoik. Co drugą warstwę śledzia odrobinę pieprzymy. Na koniec uzupełniamy wolną przestrzeń w słoiku olejem. Na wierzch także możemy położyć ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Tak przygotowany słoik odstawiamy na min. 1 dzień do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy