- filety śledziowe (solone): 1 kilogram
- pomarańcze: 2 sztuki
- czerwona cebula: 2 sztuki
- kapary: 2 łyżki
- cebula dymka: 3 sztuki
- ziele angielskie (ziarna): 6 sztuk
- żurawina (do dekoracji): 3 łyżki
- woda: 370 mililitrów
- olej lniany (tłoczony na zimno): 70 mililitrów
- sok z cytryny (z jednej cytryny): 1 sztuka
- sok z pomarańczy (z jednej pomarańczy): 1 sztuka
- pieprz (ziarna): 1 łyżeczka
- goździki: 7 sztuk
- liść laurowy: 2 sztuki
Śledź z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety mocz przez trzy godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Osusz je, pokrój na kawałki i ułóż w szklanym słoju. Przygotuj marynatę. Wodę zagotuj z przyprawami i odstaw. Kiedy płyn ostygnie, połącz go z olejem, sokiem z cytryny, pomarańczy i zalej śledzie. Słoik zakręć i odstaw na dwa dni do lodówki.
2.Pomarańcze umyj, polej wrzącą wodą i wytrzyj. Pokrój je na małe cząstki. Dymkę oczyść i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a kapary opłucz na sicie i osącz. Zamarynowane śledzie wymieszaj z pozostałymi składnikami i wstaw do lodówki na dobę. Przed podaniem udekoruj żurawiną.
Komentarze