Śledź z pomarańczami

4.5 (195 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na pewno zaskoczy gości przy wigilijnym stole.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - filety śledziowe (solone): 1 kilogram
    - pomarańcze: 2 sztuki
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    - kapary: 2 łyżki
    - cebula dymka: 3 sztuki
    - ziele angielskie (ziarna): 6 sztuk
    - żurawina (do dekoracji): 3 łyżki
    - woda: 370 mililitrów
    - olej lniany (tłoczony na zimno): 70 mililitrów
    - sok z cytryny (z jednej cytryny): 1 sztuka
    - sok z pomarańczy (z jednej pomarańczy): 1 sztuka
    - pieprz (ziarna): 1 łyżeczka
    - goździki: 7 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety mocz przez trzy godziny, kilkakrotnie zmieniając wodę. Osusz je, pokrój na kawałki i ułóż w szklanym słoju. Przygotuj marynatę. Wodę zagotuj z przyprawami i odstaw. Kiedy płyn ostygnie, połącz go z olejem, sokiem z cytryny, pomarańczy i zalej śledzie. Słoik zakręć i odstaw na dwa dni do lodówki.
  • 2. Pomarańcze umyj, polej wrzącą wodą i wytrzyj. Pokrój je na małe cząstki. Dymkę oczyść i posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w piórka, a kapary opłucz na sicie i osącz. Zamarynowane śledzie wymieszaj z pozostałymi składnikami i wstaw do lodówki na dobę. Przed podaniem udekoruj żurawiną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.9 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ges z pomaranczami

To może cię zainteresować