Śledź w sosie tzatzyki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie ukryte pod orzeźwiającym greckim sosem tzatzyki.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
    5-6 łyżek jogurtu greckiego
    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    2 łyżki majonezu
    2 ząbki czosnku polskiego
    ogórek gruntowy
    sól morska
    pieprz
    szczypta cukru
    skórka i sok z cytryny do smaku
    koperek

Śledź w sosie tzatzyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki, układamy na półmisku.
    Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę, solimy, odstawiamy na 10-15 minut. Odlewamy sok z ogórka. Do odciśniętego ogórka dodajemy jogurt, majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek wszystko razem mieszamy. Doprawiamy do smaku skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem. Sos wykładamy na śledzie, dokładnie rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem ozdabiamy plasterkami ogórka, koperkiem i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy