Śledź w śmietanie

  • wyświetlono: 176 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Niby święta Wielkanocne są świętami jajecznymi to jednak dobrego śledzika na stole zabraknąć nie może : )

IMG_20190507_064325
  • 15min

Składniki

4 płaty śledzi marynowanych
1 spore jabłko
1 duża cebula
200 ml - 18% gęstej śmietany
½ łyżeczki soku z cytryny
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Śledź w śmietanie

  • 1. Śledzie obieramy ze skory kroimy na kawałki. Umyte, obrane jabłko kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem i mieszamy do czasu rozpuszczenia się cukru. Doprawiamy śmietanę do smaku solą i pieprzem. W salaterce układamy na przemian śmietanę, śledzia, jabłko wymieszane z cebulą, śmietanę i tak do wyczerpania składników, z tym, że ostatnią warstwę powinna tworzyć śmietana. Śledzie odstawiamy na minimum 4 godziny do lodówki, ale najlepiej jeśli postoją 12 godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylacebulajabłkadanie świąteczneWielkanocśledźboże narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Śledź w galarecie

Dodane przez: AnnaKoziel

Śledź w galarecie

Coś dla miłośników śledzi

śledź w kożuchu

Dodane przez: Kasja1986

Śledź w kożuchu

Moja ulubiona sałatka śledziowa,...

image-0bumvps

Dodane przez: Madame2006

Śledź w sosie musztardowym

Ulubiony śledzik mojego męża

Śledź opiekany w zalewie octowej

Dodane przez: LucyG

Śledź opiekany w zalewie octowej

Śledzika po prostu nie może zabraknąć...

Śledź w oleju

Dodane przez: AnetaJ

Śledź w oleju

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie,...

Śledź w zalewie pomidorowej

Dodane przez: KuchcikGotuje

Śledź w zalewie pomidorowej

Ryby, a szczególnie śledzie bardzo...