Śledź w śmietanie

  • wyświetlono: 365 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Moja ulubiona wersja śledzi. ;)

IMG_20181227_123213_867
  • 6 porcje
  • Łatwy

Składniki

- filety śledziowe: 600 gramów
- cebula biała: 1 sztuka
- śmietana 12%: 400 mililitrów
- czosnek zabek: 1 ząbek
- pieprz kolorowy do smaku: 1 szczypta
- ziele angielskie ziarenka: 2 sztuki

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź w śmietanie

  • 1. Filety odsączamy z marynaty, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na całą noc, by się porządnie wymoczyły.

    Następnego dnia kroimy je w paseczki, zalewamy śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę pieprzu oraz ziele angielskie.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko i przelewamy wrzątkiem.
    Następnie chłodzimy zimną wodą, odciskamy i dodajemy do śledzi.

    Całość mieszamy ze sobą i odstawiamy przynajmniej na dwie - trzy godzinki by się przegryzły.

    Doskonałe z ziemniakami w mundurkach. ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocfilety śledziowewiosnakuchnia polskaśmietana 12wielkanocne_przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

Śledź w galarecie

Dodane przez: AnnaKoziel

Śledź w galarecie

Coś dla miłośników śledzi

śledź w kożuchu

Dodane przez: Kasja1986

Śledź w kożuchu

Moja ulubiona sałatka śledziowa,...

Śledź opiekany w zalewie octowej

Dodane przez: LucyG

Śledź opiekany w zalewie octowej

Śledzika po prostu nie może zabraknąć...

śledź w kożuchu

Dodane przez: EwaW2910

Śledź w kożuchu

Przekąska, bez której nie wyobrażam...

image-0bumvps

Dodane przez: Madame2006

Śledź w sosie musztardowym

Ulubiony śledzik mojego męża

Śledź w oleju

Dodane przez: AnetaJ

Śledź w oleju

Bardzo proste w przygotowaniu śledzie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE