Śledź w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zastanawiam się czy każdy ma jakieś ulubione warzywa? Pewnie tak. Mam dwa takie: burak i pomidor. Często zatracam się w tym drugim. Sok pomidorowy piję codziennie, nie wyobrażam sobie inaczej. Właśnie dlatego powstała wersja śledzia w pomidorach. Śledzikiem nigdy nie pogardzę, tym bardziej taką wersją.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety śledziowe małosolne

    3 cebule

    150 ml oleju rzepakowego

    180 g koncentratu pomidorowego

    1 łyżeczka cukru

    sól, pieprz

Śledź w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź w pomidorach 1. W przepisie użyłem śledzi małosolnych, więc nie moczyłem. Polecam moczenie w mleku, co jakiś czas wymieniając „moczydło”. Po każdym osączaniu, spróbujcie kawałek śledzia. Wszystko zależy od waszych kubków smakowych.

    Wymoczone filety kroimy na kawałki, takie po 1,5-2 cm.



    Cebule obieramy, kroimy w piórka. Szklimy na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Zagrzewamy, dodajemy do smaku cukier i pieprz. Ostudzamy.



    Składniki łączymy ze sobą, odstawiamy żeby smaki przegryzły się. Wtedy przyjdzie czas na pieprzenie i solenie.



    Ponownie wstawiamy w chłodne miejsce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy