Śledź w pieczarkach

0 (0 ocen)

  • 20 min

Śledzie i pieczarki, zgrany duet...kto by pomyślał;))

  • 20 min

Składniki:


  • 30 dag pieczarek
    3 - 4 płaty śledziowe marynowane
    Cebula
    Ketchup lub koncentrat pomidorowy ( 200 g)
    Sól i pieprz do smaku
    Łyżeczka mielonej włoszczyzny
    Olej około 3 łyżek

Śledź w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Pieczarki myję, obieram i kroje w plasterki. Ja zawsze najpierw je obgotowuję i przelewam zimną wodą, przekładam na patelnię, podlewam wodą i duszę. Dodaję zmieloną włoszczyznę.
  • śledzie 2. Obraną cebulę kroję w kostkę, jak pieczarki są już odpowiednio miękkie dodaję olej i cebulę, przesmażam razem do miękkości cebuli. Można podlewać delikatnie gorącą wodą. Na koniec dodaję ketchup lub koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
  • śledzie 3. Obrane ze skóry śledzie kroję na kawałki.
    Na półmisek wykładam część przestudzonych pieczarek, na to układam śledzie, i przykrywam resztą pieczarek. Wstawiam do lodówki, w celu „przegryzienia” się składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy