Śledź w orzechowej panierce z grzybami leśnymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Śledź w orzechowej panierce z grzybami leśnymi śledź panierowany w mielonych orzechach, podany z grzybami leśnymi, sałatą i sosem czosnkowym. Jeśli obawiacie się takiego połączenia to uspokajam, wg mnie danie jest pyszne i spójne smakowo.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:
    2 duże płaty fileta śledziowego (użyłam solonych)
    kilka grzybów leśnych
    1 jajko
    1 pełna łyżka mąki pszennej
    1 łyżeczka mleka
    2-3 łyżki mielonych orzechów laskowych
    Dodatkowo:
    szczypta słodkiej mielonej papryki
    mąka do oprószenia ryby
    olej do smażenia
    natka zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Śledź w orzechowej panierce z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Oczyszczone grzyby kroję w kawałki i na małej ilości oleju smażę na rumiano z odrobiną soli ok. 10 minut. Filety moczę w wodzie o ile są solone, po czym porządnie osuszam na papierowym ręczniku. Oprószam je czerwoną papryką i mąką, dzielę je na 2 części. Z jajka, mleka i mąki robię dość gęste ciasto, każdy kawałek śledzia zanurzam w nim z obu stron, po czym przekładam na talerz z mielonymi orzechami i dokładnie go w nich obtaczam. Od razy smażę na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. Uwaga, olej nie może być zbyt gorący, żeby orzechy się nie spaliły, bo będą gorzkie. Rumiane śledzie układam na kawałkach sałaty polanych sosem czosnkowym, dodaję podsmażone ciepłe grzyby i posypuję natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować