Śledź w konserwowym towarzystwie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska podczas zakrapianych alkoholem imprez a także przedsmak świąt Bożego Narodzenia.

  • 60 min

Składniki:

  • Dla ok 8-10 osób

    6 płatów śledziowych solonych
    1 duży słoik pieczarek konserwowych
    1 duży słoik marynowanej papryki
    3 ogórki konserwowe
    2 cebule
    pieprz do smaku
    2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa

Śledź w konserwowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy