Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to znakomita przekąska podczas zakrapianych alkoholem imprez a także przedsmak świąt Bożego Narodzenia.
60 min
Składniki:
Dla ok 8-10 osób
6 płatów śledziowych solonych
1 duży słoik pieczarek konserwowych
1 duży słoik marynowanej papryki
3 ogórki konserwowe
2 cebule
pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa
Śledź w konserwowym towarzystwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.
Komentarze