Śledź w cieście piwnym

4.5 (190 ocen)

Ryba w cieście piwnym to doskonałe danie obiadowe jak również smaczna przekąska

Składniki:

  • Składniki:

    6 świeżych śledzi lub 12 filetów śledziowych
    sól,pieprz,sok z cytryny
    łyżka musztardy rosyjskiej

    Ciasto piwne:

    2 jajka
    250 ml jasnego piwa
    200 g mąki
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ciasto piwne

Śledź w cieście piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe śledzie wyfiletować,opłukać,dokładnie osuszyć i pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.Posolić,popieprzyć,skropić sokiem z cytryny,włożyć do miski.Dodać musztardę i dokładnie wymieszać,przykryć miskę i włożyć do lodówki na ok 30 min by śledzie się zamarynowały.

    Ciasto: Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno.Żółtka wymieszać z piwem,dodać szczyptę soli,pieprz,przesianą mąkę i delikatnie wymieszać by powstało gęste ciasto.Na końcu delikatnie wmieszać ubitą pianę.

    W garnku podgrzać tłuszcz,kawałki ryby kolejno zanurzać w cieście i porcjami smażyć na złoto - brązowo w głębokim tłuszczu. Osączyć na papierowym ręczniku,podawać według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować