PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Śledź smażony w octowej zalewiehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/16/sledzik.jpeg7681024http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledz-smazony-w-octowej-zalewie
1 kg śledz mrożony lub świeży
mąka kukurydziana do obtaczania
olej do smażenia
Zalewa:
5 szkl. wody
200 ml octu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 szt. marchewka
2 szt. cebula
1-2 ząbki czosnku
liście laurowy
ziele angielskie
biała gorczyca
pieprz czerwony ziarnisty
Sposób przygotowania przepisu:
Śledź smażony w octowej zalewie
1.
1. Przygotować zalewę: do wody dać sól, cukier oraz przyprawy i zagotować. Na gotująca zalewę wlać ocet, wrzucić pokrojone w talarki cebulę i marchewkę, po 2-3 minutach wyłączyć.
2.
2. Umyte śledzie wysuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w mącę kukurydzianej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Usmażyć na złocisty kolor z dwóch stron.
3.
3. Śledzie układać w naczyniu przekładając cebulą i marchewką. Zalać zalewą. Odstawić na minimum 2 dni żeby śledzie przeszły smakami i zmiękły.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze