Śledź smażony w octowej zalewie

  • wyświetlono: 181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny. Polecam smakoszom śledzi w takiej wersji.

euphoriaa33
  • 6 porcje
  • 30min

Składniki

1 kg śledz mrożony lub świeży
mąka kukurydziana do obtaczania
olej do smażenia

Zalewa:

5 szkl. wody
200 ml octu
4 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 szt. marchewka
2 szt. cebula
1-2 ząbki czosnku
liście laurowy
ziele angielskie
biała gorczyca
pieprz czerwony ziarnisty

Sposób przygotowania przepisu:

Śledź smażony w octowej zalewie

  • 1. 1. Przygotować zalewę: do wody dać sól, cukier oraz przyprawy i zagotować. Na gotująca zalewę wlać ocet, wrzucić pokrojone w talarki cebulę i marchewkę, po 2-3 minutach wyłączyć.
  • 2. 2. Umyte śledzie wysuszyć ręcznikiem papierowym, obtoczyć w mącę kukurydzianej i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Usmażyć na złocisty kolor z dwóch stron.
  • 3. 3. Śledzie układać w naczyniu przekładając cebulą i marchewką. Zalać zalewą. Odstawić na minimum 2 dni żeby śledzie przeszły smakami i zmiękły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śledźna świętaświąteczne przepisy

Komentarze

Podobne przepisy

image-1je745c

Dodane przez: Jagodziana Coffee

Śledzie w zalewie octowej

Pyszne śledzie, zadowolą każde...

Śledzie opiekane w zalewie octowej.

Dodane przez: Di bloguje

Śledzie opiekane w zalewie octowej

Idealna propozycja dla miłośników...

śledż smażony w zalewie octowej

Dodane przez: agarybak76

Śledzie smażone w zalewie octowej

Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, kiedy...

ryba w zalewie octowej

Dodane przez: Martyna1991

Sola w zalewie octowej

Danie typowo Wigilijne.W mojej...

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

Dodane przez: Gregorhspeed

Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej

Od kilku tygodni myślałem co z...

image-1stn1dm

Dodane przez: wiesiołek

Filet z dorsza w zalewie octowej

W takiej zalewie przeważnie robię...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE