Śledz po cygańsku

  • wyświetlono: 694 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Śledzie w pomidorowym sosie. Smaczne i wyraziste w smaku.

justynkag
  • 45min

Składniki

śledzie matjas 6 płatów
papryka czerwona 1
cebula 1
ketchup pikantny 4 łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki (u mnie domowy z pomidorów z ogródka)
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
cukier 1/2 łyżeczki
woda

Sposób przygotowania przepisu:

Śledz po cygańsku

  • 1. Filety kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jeśli filety są od razu z cebulką. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na oliwie. Paprykę kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Doprawiamy solą i smażymy aż papryka zmięknie. Dodajemy ketchup i koncentrat pomidorowy. Dodajemy cukier i podsmażamy. Wlewamy tyle wody, aby zrobił się gładki sos. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony sos mieszamy z filetami, nakrywamy folia spożywczą i odstawiamy do lodówki. Filety są lepsze na drugi dzień.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwildanie_świąteczne

Komentarze

Podobne przepisy

śledz z żurawiną

Dodane przez: gosia56

Śledz z żurawiną

Bardzo lubimy śledzie a takie połączenie...

śledz z jabłkiem i cebulą

Dodane przez: nataliakielek

Świąteczny śledz z jabłkiem i cebulą

Tradycyjnie na święta jedną z obowiązkowych...

śledzie po kaszubsku

Dodane przez: agarybak76

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku najlepiej...

śledzie po łowicku

Dodane przez: karolinajedynak24

ŚLEDZIE PO ŁOWICKU

Śledzie można zrobić na wiele sposobów...

Śledzie po królewsku

Dodane przez: Agnieszka Rec

Śledzie po królewsku

Śledzie w takim wykonaniu, pojawiają...

Ryba po japońsku

Dodane przez: AnetaJ

Ryba po japońsku

Pierwszy raz ryby po japońsku spróbowałam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE