Śledź opiekany.

5 (159 ocen)

  • 15 min

Tradycyjny śledzik podawany często na Kaszubach.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg śledź świeży
    2 cebule pokrojone w piórka
    1 szk. ocet spirytusowy 6%
    2 szklanki wody
    2 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    Sól, pieprz świeżo mielony
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź opiekany. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź opiekany 1. Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać sól i pieprz.
    Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować