Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ten pomysł chodził mi po głowie od jakiegoś czasu a ponieważ uwielbiam imbir i smak sosu teriyaki postanowiłam w końcu wykonać próbną partię i zanim zdążyłam ich spróbować rodzinka zjadła wszystkie :)

  • 25 min

Składniki:

  • 4 filety śledzi marynowanych
    1 mała cebula (może być czerwona )
    1 ząbek czosnku
    3 łyżki sosu teriyaki
    2 łyżki miodu
    Sok z ½ cytryny
    1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Cebule kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy sos teriyaki, miód i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy aby uzyskać jednolity sos. Śledzia układamy w słoiku lub salaterce, na wierzchu kładziemy plasterki cebuli i zalewamy częścią sosu, czynność powtarzamy aż do momentu skończenia się składników, całość zalewamy olejem tak aby śledzie w całości były przykryte. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować