Ten pomysł chodził mi po głowie od jakiegoś czasu a ponieważ uwielbiam imbir i smak sosu teriyaki postanowiłam w końcu wykonać próbną partię i zanim zdążyłam ich spróbować rodzinka zjadła wszystkie :)
25 min
Składniki:
4 filety śledzi marynowanych
1 mała cebula (może być czerwona )
1 ząbek czosnku
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki miodu
Sok z ½ cytryny
1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
Olej
Śledź marynowany z imbirem i sosem teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzia obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Cebule kroimy w plasterki. Do miseczki wlewamy sos teriyaki, miód i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir- mieszamy aby uzyskać jednolity sos. Śledzia układamy w słoiku lub salaterce, na wierzchu kładziemy plasterki cebuli i zalewamy częścią sosu, czynność powtarzamy aż do momentu skończenia się składników, całość zalewamy olejem tak aby śledzie w całości były przykryte. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.
Komentarze