Śledź czerwony

0 (0 ocen)

  • 20 min

Jak to mówi koleżanka z pracy :Ona ryb nie luby ,tylko śledzie :)... Ja przepadam za śledziami. Na stole z zakąskami obowiązkowo musi być choć jeden rodzaj śledzi. Te czerwone nie tylko pięknie prezentują się ,ale też świetnie smakują. Polecam tą tradycyjną rosyjską zakąskę.

  • 20 min

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (solone z beczki ,wcześniej namoczone ,można użyć marynowanych by zyskać na czasie)
    3 cebule
    70 ml oleju
    łyżka koncentratu pomidorowego
    sól ,pieprz ,cukier ,papryka

Śledź czerwony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekałem , zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat i nieco wody.
    Przyprawiłem , podgrzałem minutę , ostudziłem.
    Śledzie pokroiłem na kawałki , ułożyłem w słoju , przekładając każdą warstwę cebulą.
    Pozostawiłem na noc. Podałem razem z cebulą na czarnym chlebie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy