Śledź chili

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Pikantny śledź z soczystą papryką i czerwoną fasolką w pomidorach. Smakuje wspaniale z chrupiącymi grzankami.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - czerwona fasola w puszce: 1 puszka
    - pomidorki krojone w puszce: 1 puszka
    - cebula: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - ketchup: 2 łyżki
    - sos barbecue: 1 łyżka
    - chili świeże: 1 sztuka
    - masło klarowane: 2 łyżki
    - śledź matias płaty: 3 sztuki
    - sól i pieprz świeżo mielony do smaku: 1 szczypta

Śledź chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź chili 1. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodajemy pokrojone drobno chili. Wlewamy pomidorki z puszki oraz czerwoną fasolę i chwilę dusimy pod przykryciem. Dodajemy, pokrojoną w paseczki paprykę, ketchup, sos barbecue, sól i pieprz. Redukujemy chwilę sos, a następnie go studzimy.
  • 2. Płaty śledzia moczymy 30 min w letniej wodzie, suszymy papierowym ręczniczkiem, kroimy w paseczki i mieszamy z sosem chili. Podajemy z chrupiącymi grzankami. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy