Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego

4.68 (212 ocen)

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3 dni, wtedy nabierają smaku. Polecam:)

  • 1 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 50 dag filetów śledziowych
    30 dag cebuli
    2 łyżki cukru
    1/3 szklanki oleju
    1/4 szklanki octu 6%
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 ziarenka ziela angielskiego
    15 g ziarenek gorczycy
    Liść laurowy
    Mleko
Wystaw ocenę:

4.68 (212 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź w sosie z koncentratu pomidorowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w pióra. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Mieszając, dodać ocet, liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Po kilkunastu minutach zdjąć z ognia, dodać gorczycę. Przygotowany sos wystudzić.
  • 2. Wymoczone 2-3 godziny w mleku śledzie, osuszyć, pokroić na kawałki.
    W słoiku układać warstwami śledzie i sos. Słoik zakręcić i odstawiać na 2-3 dni do lodówki.

Porady

Tak przygotowane śledzie mogą postać w lodówce nawet ok. 2 tygodni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koncentrat pomidorowy Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować