Ślązaczki z mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rozpływają się

  • 60 min

Składniki:

  • -----CIASTO-----
    -2kg ziemniaków (najlepiej starych)
    -mąka ziemniaczana
    -mąka pszenna
    -1 jajko

    ----FARSZ----
    -500g mięsa mielonego (najlepiej z szynki lub łopatki)
    -2 cebule
    -150 g pieczarek
    -2 ząbki czosnku
    -pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
    -1 jajko
    -papryka słodka
    -sól
    -pieprz cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Ślązaczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki z mąką i jajkiem 1. ----KLUSKI----
    Ziemniaki ugotować, ubić w misce i zostawić do ostygnięcia.
    Po ostygnięciu ziemniaki podzielić w misce na 4 części i jedną część wyjąć na pozostałe i uzupełnić lukę mąką ziemniaczaną. Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i 1 jajko.
  • Farsz 2. ---FARSZ---
    Na oliwie smażymy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i dodajemy do mięsa. Wciskamy czosnek i przyprawiamy wg uznania pieprzem, solą i papryką słodką. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Farsz 3. Po ostygnięciu farszu dodajemy całe jajko i mieszamy.
  • Kluski przed gotowaniem 4. Wyrobione ciasto dzielimy na małe części i do każdej na środek wkładamy farsz. Zalepiamy i formujemy kluski.
  • Ugotowane kluski 5. Kluski wrzucamy na osoloną i gotującą wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować