Ślązaczki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.----KLUSKI----
Ziemniaki ugotować, ubić w misce i zostawić do ostygnięcia.
Po ostygnięciu ziemniaki podzielić w misce na 4 części i jedną część wyjąć na pozostałe i uzupełnić lukę mąką ziemniaczaną. Dodaj 1 czubatą łyżkę mąki pszennej i 1 jajko.
2.---FARSZ---
Na oliwie smażymy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy i dodajemy do mięsa. Wciskamy czosnek i przyprawiamy wg uznania pieprzem, solą i papryką słodką. Posypujemy kolendrą lub natką pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.Po ostygnięciu farszu dodajemy całe jajko i mieszamy.
4.Wyrobione ciasto dzielimy na małe części i do każdej na środek wkładamy farsz. Zalepiamy i formujemy kluski.
5.Kluski wrzucamy na osoloną i gotującą wodę. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze jakieś 2 minuty.
Komentarze