Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa.
Składniki:
Blat kokosowy
3 białka
100 g cukru
150 g kokosu
Bita śmietana
0,5 l kremówki 30%
3 łyżeczki żelatyny
1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody
0,5 puszki ananasa
0,5 puszki brzoskwiń
50 g rodzynek
50 g migdały płatki
50 ml spirytusu
50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń
Do dekoracji
kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia
Deser śląsko kopa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Ananas i brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować. Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest zbyt suchy dodać więcej soku.
Komentarze