Deser Śląsko kopa

4.5 (186 ocen)

Kopa to deser na bazie bitej śmietany, owoców i kokosu. Są przepisy, gdzie zamiast kokosu używa się biszkoptu. Ale dla mnie to nie kopa.

Składniki:

  • Blat kokosowy
    3 białka
    100 g cukru
    150 g kokosu
    Bita śmietana
    0,5 l kremówki 30%
    3 łyżeczki żelatyny
    1/3 szkl przegotowanej ciepłej wody
    0,5 puszki ananasa
    0,5 puszki brzoskwiń
    50 g rodzynek
    50 g migdały płatki
    50 ml spirytusu
    50 ml soku z ananasa lub brzoskwiń
    Do dekoracji
    kokos, ananas, winogrona, brzoskwinia

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana

Deser śląsko kopa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blat kokosowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Blat kokosowy: Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos i wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej na dnie papierem do wypieków. Piec 15 min w 180 st. Ananas i brzoskwinie odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. W wodzie z ananasa namoczyć rodzynki. Sok z ananasa wymieszać z spirytusem i naponczować blat kokosowy. Blat kokosowy podzielić na mniejsze kawałki. Zimną kremówkę ubić na sztywno, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i ponownie zmiksować. Na talerz wykładać warstwami bitą śmietanę, kokos, ananas, brzoskwinie, rodzynki i płatki migdałów. Deser formujemy w formie "kopczyka". Na zewnątrz posmarować bitą śmietaną, posypać kokosem i dowolnie udekorować. Kopę przygotować na 3-4 godziny przed podaniem i schłodzić w lodówce. Jeśli kokos jest zbyt suchy dodać więcej soku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować